Skip to main content

Posts

Kosova duhet të ringjallë politikën e njohjeve

  OP-ED POLITIKO 21 SHTATOR 2022, 11:58 Altin Gjeta  Brenda një harku kohor prej dy javësh, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka paralajmëruar se mundësia e një konflikti të hapur me Serbinë është rrezik real. Ndryshe nga parashikimet fillestare pas agresionit rus në Ukrainë, vëmendja e komunitetit ndërkombëtar ndaj Ballkanit Perëndimor, dhe Kosovës në veçanti, nuk ka njohur ndonjë ndryshim thelbësor. Në këtë kontekst, kryeministri i Kosovës po i bie ziles së alarmit që të kthejë vëmendjen e faktorit perëndimor nga Kosova, e cila është izoluar ndërkombëtarisht, pa liberalizim vizash me BE-në dhe pa njohje të reja që prej vitit 2020, kur u njoh nga Izraeli falë marrëveshjes së Uashingtonit.  Dalja nga izolimi kërkon që Kosova, krahas dialogut për normalizimin e marrdhënieve me Serbinë, të ringjallë politikën e shtimit të njohjeve, në një kontekst ndërkombëtar të favorshëm pas gjunjëzimit të Rusisë në Ukrainë.  Megjithëse dialogu mbetet i rëndësishëm, kyçja në dialogun e Brukselit sik
Recent posts

Albania’s Opposition Faces Huge Challenge as Berisha Bids to Reunite the Democratic Party

Sali Berisha may well reunite the struggling Democratic Party after Lulzim Basha’s chaotic leadership – but the way back to power will be rocky.     By Altin Gjeta A few days ago, the centre-right, often self-proclaimed conservative-leaning, Democratic Party recalled, in a deeply divided mood, the 30 th anniversary of its first landslide victory in March 1992, which terminated the country’s brutal one-party communist dictatorship. The party had been established by an anti-communist students’ movement, intellectuals and other socially mixed forces to counter the communist Labour Party’s unbearable, iron-fisted rule, and lift Albania out of its extreme political, economic and social backwardness. Over the following three decades, the Democratic Party governed Albania for 13 years, led by the well-known cardiologist Sali Berisha, first as president of Albania, from 1992 to 1997, then for another two terms, as prime minister, from 2005 till 2013. That year, the party lost the le

Albania’s EU Accession Debacle Is Becoming the New Normal

Three decades ago, Albania threw off the shackles of one of the most closed Stalinist regimes in Central and Eastern Europe. While the communist dictatorship was crumbling, the dramatic footage of 1991 demonstrations showed thousands of people gathering in the streets of Tirana chanting for Albania to become “like the rest of Europe.” Craving freedom and economic opportunity, membership of the European Union became the rallying cry of a nation isolated for half a century from the western world. Political discourse and public policy in Albania came to be framed around its EU accession bid. The country was officially identified as a potential membership candidate at the Thessaloniki summit in June 2003 which marked its EU integration journey. During the 2000s there was slow but tangible progress. Albania signed the EU Stabilisation and Association Agreement in 2006, officially submitted its application for membership in 2009 and was granted candidate status in 2014. Since then, the

Kriza e PD, simptomë e krizës së sistemit politik

  POLITIKO 6 TETOR 2021, 12:17 nga Altin Gjeta “Partia Demokratike gjendet në momentin më kritik në historinë e saj 30-të vjeçare”. Kështu janë shprehur figura të rëndësishme brenda partisë dhe vëzhgues të jashtëm të jetës politike në Shqipëri. Në plan të parë burimi i krizës së PD-së gjendet tek humbja e zgjedhjeve të 25 prillit dhe shpallja persona non-grata nga Departamenti i Shtetit (DASH) të Sali Berishës, themeluesit dhe liderit që ka shënjuar historinë e partisë në opozitë dhe pushtet për më shumë se dy dekada. Humbja e zgjedhjeve në krye të tetë viteve opozitë ishte një goditje e fortë për PD-në dhe opozicionin shqiptarë në tërësi. Në terrenin parapolitik, parademokratik dhe parakapitalist ku operon Shqipëria prej tri dekadash shteti është shndërruar në aktorin dhe burimin kryesor ekonomik në vend. Kësisoj, kush zotëron pushtetin akaparon shtetin dhe pjesën e luanit në ekonomi, edukim, shëndetësi, punësim, e kështu me rradhë. Fitorja e mandatit të tretë rradhazi nga Partia Soci

Pasqyra e thyer ku PD nuk shikon dot vetveten

POLITIKO 18 KORRIK 2021, 20:45 Nga Altin Gjeta Fill pas zgjedhjeve të 25 prillit kam argumentuar se Partia Socialiste i fitoi zgjedhjet me mjete parapolitike. Prandaj kam qenë i mendimit se Partia Demokratike si fillim do të duhej të analizonte zgjedhjet duke marrë në konsideratë edhe mendimet dhe gjetjet e faktorëve shoqëror jashtë PD-ës pasi zgjedhjet nuk janë domen ekskluziv i partive politike, mandej në një fazë të dytë të bënte analizën e brendshme. Kjo do ta ndihmonte atë të mbante të fokusuar vëmendjen e opinionit publik tek problemi kryesor i tranzicionit shqiptarë, deformimin e zgjedhjeve, mekanizmit kryesor të një demokracie elektorale, si dhe kuptonte më mirë gabimet e saj para dhe gjatë fushatës së 25 prillit. Mirëpo, shqetësimin e opozicionit dhe një pjese të madhe të shoqërisë në Shqipëri mbi rënien e zgjedhjeve, zoti Basha e kapitalizoi për të mbyllur punët shpejt e shpejt me lidershipin e partisë pa paraqitur asnjë ide apo platformë të re sesi do ta drejtonte ndryshe PD

Kosovo-Serbia dialogue is not ripe for resolution

  By Altin Gjeta Kosovo’s Prime Minister Albin Kurti and Serbia’s President Aleksander Vucic met last week in Brussels for the second time within the framework of the EU-facilitated Prishtina-Belgrade dialogue on the normalisation of the relations between the two neighbouring countries. The dialogue resumed last month after a one-year pause that came as a result of the political situation in Kosovo, where the country’s wartime leaders, including President Hashim Thaci and other senior politicians, were indicted by the Hague-based Specialist Chambers on war crime charges. Soon after, a Constitutional Court ruling led to snap elections in Kosovo that were won in a landslide by Albin Kurti’s Vetevendosje, a fervent opponent of the international policies implemented in post-war Kosovo. The resumption of the dialogue coincides with the 10th anniversary of the EU-facilitated talks between Kosovo and Serbia marked by tensions, frequent interruption, and few tangible results. The EU’s incremen